2008. augusztus 26., kedd

aranyköpések az osztályban

Makó, 1961. február 2. Csütörtök d.e. 11 óra
Annyira vidám az iskolai élet, hogy kívülálló el sem hinné. Természetesen ezt a vidámságot csupán egy pár óra alatti "beköpés" v. nyelvbotlás okozza, egyébként az iskola nagyon komoly dolog. - Most leírok egy pár esetet, amely kis időre fel-feloldta a komor, sötét levegőt az osztályban.


1. Művészettörténet óra: Igen értékes alkotás a "Gyermekkel játszó liba" ( O. aranymondása - "Libával játszó gyermek" h.)


2. Magyar óra (Sz. Csöpi: "Móricz vádiratot intéz az árva székek ellen" - Árvaszék h.)


3. Műv. órán vetíteni akarunk, de V. kicsapta a biztosítékot. Be van sötétítve függönyökkel a tanterem. J. megszólal a sötétben: "Legalább a villanyt gyújtsátok fel (ha már nem vetíthetünk.)


4. Biológia J. egy lógós alak. egész évben vagy jelentett vagy hiányzott. Biológiából pl. egész félév alatt nincs egy jegye sem, csak akkor tudja E. néni leosztályozni, ha beszámol. E. néni természetesen a szemére vetette, hogy milyen hanyag volt idő alatt - nem tudta feletetni mert vagy hiányzott vagy jelentett. J. szót kér: " Tanár néni kérem, volt úgy is, hogy itt voltam, nem is jelentettem, mégsem feleltem." (M: egyszer-kétszer előfordult vele az, ami más normális diákkal minden órán. )

5. Latin órán: K. Laci bejött az osztályba összeírni az I.K.P. -kat (Ifjú Kommunista Próba? -résztvevőit? rémlik) Mikor távozott, az osztály 91 %-a felállt. (M: tornaórán kilazultak az izmaink. - szerintem arról lehetett szó, hogy K. Laci , párhuzamos osztályba járt, szavalóverenyeken állandó riválisom, tekintélyt parancsoló jelenség volt - annak ellenére, hogy velünk azonos korú - felnőtteknek kijáróan álltunk fel nek is - csak azt nem értem, miért pont akkor, amikor kiment? csak nem bejövetele okának köszönhette?! és kiszámoltam ezt a 91%-ot? vajon hányan maradtak ülve . Hány volt a maradék, normális 9%? Ha 44 a z osztálylétszám, ki kellene számolni,... )
6. Szemvizsgálat: Klein dr (öreg iskolaorvosunk) : "Mi okozza a trachomát?" Egy hang a hátsó sorokból: "A báktériumok" (M: K. dr baktérium helyett következetesen báktériumokat szokott mondani)
7. Művészettörténet: V. az "Utolsó vacsoráról" felel: "A tanítványok hármas csoportokban beszélgetnek, és Krisztushoz nem szól senki." (Elgondolkodtató... figyelembevéve a legújabb képvizsgálatokat)
8. Torna órán játszottunk, s nem épp a legpéldamutatóbban, ezért óra végén N-tól a szokásos "Egészségetekre!" helyett hosszú és tartalmas szidást kaptunk. Ám A. tudja, mi a szófogadó diák kötelessége: "köszönjük"-kel nyugtázza a hallottakat. (A. nem sokkal később felesége lett N-nek!)
A fiúk szünetben azon vitatkoztak, van-e isten. T-t kiszólítják felelni magyarból, de felállás közben hátra szól, eldöntve a vitát:"Nincs isten." (hű, de rossz volt ezt most leírni, még idézőjelben is!)
.....stb. ...stb... folyt. köv. (remélem) (azt hiszem nem lett folytatása, legalább is itt, a naplómban. )

Nincsenek megjegyzések: